Kreditkort

Kontanter är något som sakta men säkert håller på att försvinna från vårt samhälle. Det blir allt vanligare att betala med kort och nuförtiden har var och varannan privatperson ett eller flera kreditkort.

Att använda kreditkort istället för kontanter har flera fördelar. För det första är det mycket enklare att bära med sig kort istället för sedlar och mynt. Många butiker föredrar också betalning med kreditkort eftersom kontanthanteringen kostar ganska mycket och butikerna blir tryggare i och med att risken för stöld minskar när färre kontanter förvaras i butiken. Genom att betala med kreditkort kan man också få bättre översikt över sin ekonomi eftersom man varje månad får en lista över de inköp som man har gjort. Den absolut största fördelen med kreditkort är dock att man har möjlighet att köpa saker som man inte har råd med just nu, vilket kan kännas som en viss trygghet ifall det skulle dyka upp oväntade utgifter. På sätt och vis kan man säga att man lånar pengar av sig själv när man använder kreditkortet. Betalar man något med det, betalar kreditkortsföretaget först handlaren som sedan fakturerar innehavaren av kortet. På det sättet kan man köpa nu och betala senare, antingen allting direkt när man har fått fakturan eller genom flera avbetalningar.

Vilken typ av kreditkort som man väljer är ganska individuellt. Nuförtiden finns många kreditkort som det går att samla bonuspoäng med hos olika affärskedjor och som också ger rätt till olika sorters förmåner och rabatter. Många kreditkort ger även rätt till en gratis reseförsäkring ifall man bokar resan med kreditkortet. Kreditgränsen kan variera ganska mycket, men vanligtvis har låga kreditgränser även låg ränta och har man högre kreditgräns får man också betala högre ränta. Ett bra sätt att välja kreditkort är att göra en jämförelse mellan olika kreditkort för att hitta det billigaste alternativet.

Alla som har fyllt 18 år och har arbete kan ansöka om kreditkort. Har man en tidigare betalningsanmärkning kan det vara svårt att bli beviljad kreditkort eftersom kreditgivaren gärna vill ha någon slags säkerhet för att kreditinnehavaren ska kunna betala tillbaks sin kredit varje månad. Likaså kan man behöva ha högre inkomst för att bli beviljad högre kreditbelopp.

Källor: